Verslag Call of the Mall

Verslag Call of the Mall

Call of the Mall is voorbij. Een aantal werken is nog te zien (bijvoorbeeld de theepot van Lily van der Stokker),  maar de kunstmanifestatie als geheel was tijdelijk. Van de manifestatie, de ervaringen en reacties is een verslag gemaakt in woord en beeld. Dat kun je hier bekijken.
Welke impact had de hedendaagse kunst op de bezoekers van Hoog Catharijne? Anna Elffers heeft dat onderzocht en haar bevindingen kun je in dit rapport lezen. 

Call of the Mall wint marketingprijs

Call of the Mall wint marketingprijs

Call of the Mall heeft de NRW Marketingprijs 2014 gewonnen. Dat maakte de vakjury van de wedstrijd op 15 september bekend. Call of the Mall is een project waarmee Hoog Catharijne gedurende 3 maanden het podium was voor nationale en internationale kunstenaars en bezoekers een artistieke programmering aanbood. In een van drukbezochtste winkelgebieden van Nederland kon het publiek naast het winkelen ook kunst bewonderen. De bijna 7 meter hoge theepot die op de traverse van Hoog Catharine staat is een van de talrijke voorbeelden van kunstuitingen tijdens het project. Een andere bekende is de Tank Man. De jury stelt: “Het event Call of the Mall heeft aantoonbaar geleid tot een enorme mediawaarde voor Hoog Catharijne, het aantrekken van zeer grote aantallen gerichte bezoekers en het overgrote deel van de reguliere bezoekers letterlijk laten stilstaan bij kunstwerken.”

Bedankt iedereen

Bedankt iedereen

Tank Man staat in het Centraal Museum, andere kunstwerken zijn al weer op transport. De theepot en het lichtkunstwerk van Nathan Coley zijn nog te zien. Wat was Call of the Mall een feest voor ons. We hebben met zo veel plezier aan dit project gewerkt. Hartelijk dank iedereen, voor het vertrouwen en 'the good vibes'!

Dank voor: alle vrijwilligers, de winkeliers, de sponsors, de fondsen, de gemeente Utrecht, kunstenaars, stagiaires, producenten, medewerkers, collega's en iedereen die we vergeten zijn. En natuurlijk ook een heel hartelijk dank voor jullie, bezoekers van Call of the Mall. 

We komen vast weer terug met een leuk project. En ben je benieuwd naar alle foto's, check dan de albums op onze Facebookpagina

10 oldtimers worden geveild in Hoog Catharijne

10 oldtimers worden geveild in Hoog Catharijne

kunstwerk Maze de Boer voor Call of the Mall wordt verkocht

Op zondag 22 september, de laatste dag van de kunstmanifestatie Call of the Mall, wordt het kunstwerk ‘1973’ geveild in Hoog Catharijne. Dit bijzondere kunstwerk bestaat uit 10 auto’s uit het bouwjaar 1973 en waren grijs geschilderd te zien in een van de parkeergarages. Het kunstwerk ontpopte zich al snel tot een van de publiekslievelingen, vooral ook om dat de auto’s veel emoties en herinneringen opriepen.  De auto’s – een VW Kever, een Volvo 142-134, een Citroën DSuper 5 D16BC, een MINI 850, een Fiat 127 A, Triumph Spitfire MK IV, Ford Taunus 1600, Opel Kadett B, BMW 2500 en een Peugeot 404 D worden midden in het winkelcentrum geveild. De auto’s vormen een serie van 10 kunstwerken. Ze worden gesigneerd door de kunstenaar en worden verkocht met certificaat. Het zijn niet zomaar old timers maar tevens  kunstwerken. 

Autoveiling
De auto’s zijn nu nog te zien in de parkeergarage, op zaterdagavond 21 september wordt een deel naar boven gereden, waar ze de volgende dag te zien zijn in de vergunningsvolle zone (voor de nieuwe C&A). De auto’s  hebben allemaal een minimumprijs. Veilingmeester Huib Haye van der Werf leidt de veiling die om 15 uur begint in goede banen.

Belangrijke informatie
Informatie en de richtprijzen zijn te vinden via deze link. 
Bekijk hier beeldmateriaal van de auto's.
De regels van de veiling vind je hier.
Dit zijn de veilingvoorwaarden van de notaris.
Het koopcontract van de auto's.
Vergeet je identiteisbewijs niet mee te nemen!

Maze de Boer
Maze de Boer (1976) is beeldend kunstenaar. Met zijn werk wil hij de toeschouwer bewuster maken van de ruimte om hem heen. Hij werd vooral bekend met zijn werk Tijdelijke Halte: Station Post CS (2005). Onder het stedelijk museum, destijds in het Post CS gebouw te Amsterdam, realiseerde hij een compleet metrostation. Er stopten geen metro's, maar die illusie werd wel gewekt. Hoewel – of juist doordat – de informatieborden en de kaartautomaten niet werkten, hebben diverse reizigers op het ‘station’ zitten wachten op een metro die nooit kwam. 

Not all those who wander are lost

Not all those who wander are lost

Zaterdag 21 september / 12:00 - 14:00 uur

Op de laatste zaterdag van Call of the Mall laat kunstenaarsduo Bik van der Pol een muziekstuk in tijd en ruimte plaatsvinden in de gangen van Hoog Catharijne met hun performance Not all those who wander are lost:

Hoog Catharijne is het ligt in het hart van Nederland. Het is een plek waar veel verkeersstromen samenkomen, langs en over elkaar heen bewegen. Meer dan 26 miljoen mensen doorkruisen jaarlijks het winkelcentrum. De meesten passeren elkaar wel, maar raken elkaar liever niet aan. Een samenleving wordt echter daar gevormd waar mensen elkaar ontmoeten, treffen of zelfs botsen. Bik Van der Pol heeft vanuit die gedachte een performance ontwikkeld waarin die dynamiek wordt versterkt in samenwerking met allerlei sociale verenigingen (van muziekgroepen tot lachyoga-wandelaars). Not all those who wander are lost vindt plaats in door het hele winkelgebied.

Met bijdragen van de Bezwaren Fanfare, Blaaskapel de Blaaskinkels, BooomBassTic, het Damestrio, de Dom City Dolls, Dweilorkest DORST, Fanfare St. Caecilia, Health Club Open Air, Joepie, Kattekwaod, KEK, Lachyoga Nederland, Lotte Bovi, de Pax Jazz Band, Springtide, Tamar Niamut, Tegenwind, Trio C tot de Derde, Tutti Saxi, Utrechtse Studenten Cantorij, Vocal Group Utrecht en Waar het Asfalt Ophoudt.

Laatste kaarten Niemandsland!

van 20 sep t/m 22 sep

Laatste kaarten Niemandsland!

De voorstelling Niemandsland gaat z'n laatste dagen in maar gelukkig zijn er nog een paar kaarten voor de laatste voorstellingen. Mis deze bijzondere theaterwandeling niet!

Niemansland in de pers:
"Niemandsland is spannend, ontroerend en bijzonder theater. Eigenlijk zou de voorstelling verplichte kost moeten zijn voor iedereen.” (Trouw)

"Niemandsland is.... ontroerend intiem" (Vrij Nederland)

"Niemandsland is spannend, ontroerend en bijzonder theater, van het overdonderende begin in een Utrechtse stationshal waar de tijd even stil lijkt te staan tot het poëtische slot. En belangrijk bovendien in deze tijd van botte polarisatie." (Robbert van Heuven)

"Net als Adelheid Roosen in haar Wijksafari (...) onbekende stadsbewoners dichterbij haalde, maakt Verhoeven mensen van wie anders figuranten blijven in het acht uur journaal. De manier waarop hij dat doet is confronterend, intiem en poëtisch." (Parool)

Kaarten: €18,50 Kaartverkoop via Stadsschouwburg Utrecht of vanaf een kwartier voor aanvang op locatie in de stationshal van Utrecht CS.

Diverse aanvangstijden, zie agenda.
Verzamelpunt: Bij de in/uitgang van Utrecht CS, ter hoogte van spoor 1 -4, naast de kleine BRUNA en de incheckpoortjes.
De voorstelling speelt meerdere malen per dag voor steeds maximaal 20 bezoekers. Vooraf reserveren is noodzakelijk en goede wandelschoenen worden aangeraden.

Niemandsland
In de drukte van Hoog Catharijne en het station worden we voortdurend geconfronteerd met de ander. We zien mensen voorbij komen, maar kijken we echt?  Vaak plaatsen we iemand in een hokje op basis van uiterlijke kenmerken, soms positief en soms negatief. De voorstelling van theatermaker Dries Verhoeven (1976) biedt deelnemers de mogelijkheid om met onbekende bestemming te vertrekken vanaf het stationsgebied. Niemandsland is een ervaringsvoorstelling over de angst voor het vreemde en de behoefte om gezien te worden, te bestaan in de blik van een ander. Bezoekers worden opgehaald door een migrant en meegenomen op een wandeling langs onbekende gebieden en onuitgesproken gedachten.
Bekijk de trailer hier.

Centraal Museum koopt Tank Man

Centraal Museum koopt Tank Man

Het Centraal Museum in Utrecht heeft het kunstwerk ‘Tank Man’ van de Spaanse kunstenaar Fernando Sánchez Castillo aangekocht. Het werk staat nog tot en met aanstaande zondag in Hoog Catharijne, als onderdeel van de kunstmanifestatie Call of the Mall. Vanaf aanstaande dinsdag is Tank Man te zien in het Centraal Museum. Het beeld van de man die in 1989 een colonne tanks in China tegenhield, riep zo veel reacties op in het winkelcentrum, dat permanente bewaking nodig was. 

Op zondag 22 september om 16.15 uur draagt Frits Lintmeijer, wethouder van Cultuur in Utrecht, het kunstwerk symbolisch over aan Edwin Jacobs, directeur van het Centraal Museum. Op deze zondag viert het museum ook het 175 jarig bestaan met een feestelijke open dag. De overdracht is tevens het laatste officiële moment van de kunstmanifestatie Call of the Mall, die vanaf juni in het drukste winkelcentrum van Nederland te zien was. 

Plein van de Hemelse Vrede
Tank Man is wereldberoemd als de man die in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede tanks tegenhield tijdens de studentenopstand. Fernando Sánchez Castillo plaatste voor Call of the Mall een levensecht beeld van de man, midden tussen het winkelend publiek. Al vanaf het begin van de tentoonstelling staan er drommen mensen omheen en leidt het tot discussies. Wat doet hij hier? Is hij echt? Wie of wat houdt hij hier tegen?  

Universeel beeld van moed
‘We zijn ontzettend blij met deze aankoop,’ aldus Edwin Jacobs. ‘Tank Man is een universeel beeld van moed en daadkracht, van persoonlijke vrijheid die het opneemt tegen een regime. Het is een belangrijk beeld over de nieuwste geschiedenis. Ook past deze aankoop bij ons museum dat graag aan het begin van een ontwikkeling van de kunstenaar vroeg werk koopt.

Tank Man is vanaf 24 september te zien in de tentoonstelling Dit Is Het Centraal Museum, de topstukken van het museum

Laatste week Call of the Mall

Laatste week Call of the Mall

Kom nog een keer dwalen door de gangen, bezoek de groepstentoonstelling The Enormous Speed of Change in de lege kantoorruimte, een plek waar je anders nooit meer kan komen. Kom nog één keer kijken of de kippen in de Tuinfabriek van Ester van de Wiel eieren hebben gelegd. Als de winkels zondag om 17 uur dicht gaan, is Call of the Mall voorbij.

Publiekslievelingen als de Touwfontein, de Vergunningvolle Zone en radiostudio Homo Ludens verdwijnen weer uit Hoog Catharijne. Ook de modellen in Yves Saint Laurent-jurken die wekelijks met vijf rashonden door het beroemde winkelcentrum paraderen, lopen aanstaande vrijdag hun laatste ronde. Het kunstwerk ‘1973’ van Maze de Boer dat bestaat uit 10 oldtimers, wordt zondag 22 september zelfs midden in Hoog Catharijne geveild.

De laatste week heeft Call of the Mall een uitgebreid programma:

Op vrijdagmiddag 20 september vindt voor de laatste keer de performance C’est la Vie van Sylvie Fleury plaats. De afgelopen maanden kwamen iedere vrijdagmiddag om stipt 17 uur de modellen in Mondriaan-jurken aan in een Cadillac. Zij lopen vervolgens een ronde met vijf rashonden door het winkelcentrum. Publiek en voorbijgangers stopten en masse om er foto’s van te maken.

Op zaterdag 21 september wandelen, rollen, lopen en fietsen er weer allerlei groepen door Hoog Catharijne. Zij doen mee aan het grote muziekstuk Not all those who wander are lost van Bik van der Pol. Het kunstenaarsduo heeft een speciale choreografie ontwikkelt, die de bewegingsstromen van het winkelcentrum laat zien. Dit muziekstuk in ruimte en tijd vindt plaats van 12.00 tot 14.00 uur.

Begin september vond de Staan en Staarwedstrijd van Gabriel Lester plaats. De winnaar zou met 250 euro cash naar huis gaan, maar we kwamen niet verder dan de eerste halve finale. Deelnemers bleken meer dan 1,5 uur onafgebroken te kunnen staren. Op zondag 22 september vindt dan ook de hervatting van deze spannende finale plaats in het Mirliton Theater. De wedstrijd hoort bij de film die Lester speciaal voor Call of the Mall maakte en die nu nog te zien is in het legendarische theater.

Op de laatste dag, om 15 uur worden in de Vergunningvolle Zone – een kunstwerk van Pilvi Takala - de 10 oldtimers van het kunstwerk van Maze de Boer geveild. Het kunstwerk bleek populair bij de bezoekers. Liefhebbers van oude auto’s en/of kunst kunnen deze zondag wellicht een VW Kever, een Volvo 142-134, een Citroën DSuper 5 D16BC, een MINI 850, een Fiat 127 A of een Triumph Spitfire aanschaffen. 

 

performance Germaine Kruip 13 & 15 sept

performance Germaine Kruip 13 & 15 sept

Germaine Kruip maakt voor Call of the Mall de vervreemdende performance 'Carry on' waarbij dansers zich ongemerkt tussen het winkelend publiek begeven. Op diverse momenten zal ze een vluchtige choreografie tussen nietsvermoedende shoppers laten plaatsvinden die de kwetsbare relatie die mensen met elkaar kunnen hebben, laat zien.

Het met minimale middelen bespelen van de waarneming staat centraal in Kruip's werk. Ze onderzoekt in deze performance hoe een geabstraheerde versie van een gebeurtenis ons de omgeving anders kan doen waarnemen. Volgens Kruip kan dat ook de kracht zijn van performance en kunst op een plek als Hoog Catharijne. Zonder grootse theatrale middelen verandert  Germaine Kruip de omgeving en kentert ze subtiel de waarneming. 
Lees hier meer over Germaine Kruip.

vrijdag 13 en zondag 15 september, winkelgebied Hoog Catharijne, 13 – 16 uur, gratis

Tegen de klok in

Tegen de klok in

Working Days - Milda Navickyte
Door dagelijks van 9 tot 5 tegen de klok in te lopen onderzoekt Milda Navickyte de ritmes van het winkelcentrum. Een week lang (nog tot en met 6 september) doorkruist ze  deze patronen met haar eigen ritme en dat van degenen die met haar meelopen. Je bent van harte welkom om (een gedeelte) mee te lopen!

Verschillende mensen liepen al mee. Lees hier de reacties die mensen achterlieten op Milda's website.

When is the Mall? - Annette Krauss

van 02 sep t/m 06 sep

When is the Mall? - Annette Krauss

2 - 6 September

When is the Mall?
U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een serie workshops, wandelingen en ontdekkingstochten door Hoog Catharijne waarin we op zoek gaan naar verschillende belevingen van tijd en plaats als middelen om de ogenschijnlijk overweldigende superstructuur van het winkelcentrum te doorgronden. Van een rondleiding langs de waterleidingen van Hoog Catharijnen tot een workshop waarin de geluiden van het winkelcentrum worden gevangen.
Zie voor de verschillende programma onderdelen de agenda.

Deelname is gratis.
Voertaal is Engels en Nederlands. Startpunt is het informatiepunt
van Call of the Mall. Reserveren kan via contact@school-of-temporalities.info.


‘When is the Mall?’ is een initiatief van een groep studenten van de HKU Utrecht binnen het kader van The School of Temporalities; een langlopend project van Annette Krauss dat voortduurt tot juli 2014 en de tijdseconomieën in Hoog Catharijne onderzoekt.

Met Goof Kloosterman, Emily Huurdeman, Maaike Jaspers, Milda Navickyte, Tim Hollander, Robin Taal, Naama Zusman, Jurga Zelvyte. Assistentie: Lucie van Eugen

Theater in de stationshal

van 13 sep t/m 22 sep

Theater in de stationshal

In de laatste weken van Call of the Mall vindt in de stationshal van Utrecht Centraal de bijzondere voorstelling Niemandsland van Dries Verhoeven plaats.

Niemandsland
In de drukte van Hoog Catharijne en het station worden we voortdurend geconfronteerd met de ander. We zien mensen voorbij komen, maar kijken we echt?  Vaak plaatsen we iemand in een hokje op basis van uiterlijke kenmerken, soms positief en soms negatief. De voorstelling van theatermaker Dries Verhoeven (1976) biedt deelnemers de mogelijkheid om met onbekende bestemming te vertrekken vanaf het stationsgebied. Niemandsland is een ervaringsvoorstelling over de angst voor het vreemde en de behoefte om gezien te worden, te bestaan in de blik van een ander. Bezoekers worden opgehaald door een migrant en meegenomen op een wandeling langs onbekende gebieden en onuitgesproken gedachten.

Bekijk de trailer hier.

13 - 22 september, diverse aanvangstijden, zie agenda.
Kaarten: €18,50, Kaartverkoop alleen via Stadsschouwburg Utrecht.
Maximaal 20 bezoekers per keer.
Verzamelpunt: Bij de in/uitgang van Utrecht CS (Centrumzijde), naast de kleine BRUNA en de incheckpoortjes.

(LET OP: Het verzamelpunt is gewijzigd. We verzamelen niet langer op het Jaarbeursplein maar bij de entree van het station, zie hierboven.)
De voorstelling speelt meerdere malen per dag voor steeds maximaal 20 bezoekers. Vooraf reserveren is noodzakelijk en goede wandelschoenen worden aangeraden.


Met dank aan Corio, NS en ProRail.
In coproductie met Stadsschouwburg Utrecht.

Luister Radio Homo Ludens

Luister Radio Homo Ludens

Al sinds de opening heeft Call of the Mall een eigen radiozender. In de studio van Radio Homo Ludens, midden in Hoog Catharijne, wordt dagelijks live radio gemaakt door kunstenaar Melle Smets en zijn radiomakers.

Luister hier online naar reportages, soundscapes, interviews, oproepen, advertenties én de Radio HL koppelrubriek. Er worden steeds nieuwe fragmenten toegevoegd.

Hoog Catharijne is gebouwd naar de idealen van de Homo Ludens: de spelende mens. Het moest een plek worden voor consumptie, ontspanning en vertier. Op zoek naar wat er nog over was van die idealen ontdekte Melle Smets een opmerkelijke dorpscultuur: hier wonen, werken en recreëren dagelijks honderden mensen met veel genoegen. Met zijn radiozender geeft Smets deze dorpelingen een stem.

 

Utrecht Uitfeest 1 september!

Utrecht Uitfeest 1 september!

De start van het culturele seizoen in Utrecht! Zondag 1 September bij Call of the Mall:

Win 250 euro met de Staarwedstrijd (vanaf 13 uur) in het Mirliton Theater, workshop Pinhole camera's maken (om 14 uur in de Werkplaats) enom 15 uur de voorstelling Pleinvrees van Lotte van den Berg. Ook om 15 uur: onze rondleiding langs de kunstwerken. 

De Staan en staarwedstrijd

Wie het langste kan staren, wint 250 euro. In een winkelcentrum of op een perron wordt veel gestaard. De Nederlandse kunstenaar Gabriel Lester maakte een film met dit onderwerp. De film wordt getoond in het Mirliton Theater op Hoog Catharijne. En dat staren kan jij natuurlijk beter. Op zondag 1 september vindt dan ook de staarwedstrijd plaats waarbij de winnaar uiteindelijk met 250 euro naar huis gaat. Vanaf 13.00 uur vinden de voorrondes plaats door middel van een knock out-systeem , de finale is om 15.30 uur. Kom vanaf 13 uur naar het Mirlitontheater en meld je aan!

Pleinvrees
Op een groot plein, te midden van voorbijgangers, loopt een man. Via je mobiele telefoon kan je hem horen. Hij lijkt in zichzelf te praten, over de samenleving en verdwijnende gemeenschapszin. Dan blijkt dat zijn vurig pleidooi aan jou gericht is. Met Pleinvrees reageert Lotte van den Berg op de sluipende afbraak van het sociale stelsel in onze samenleving. Pleinvrees is een gebeurtenis, een bijzondere ontmoeting tussen mensen, een theaterbeleving die op niets lijkt wat je tot nu toe zag. Kom iets voor 15 uur naar Utrecht centraal en vraag een inlogcode op bij een van onze medewerkers. 

Pinhole camera maken

In deze workshops 'bouw' je van een lucifersdoosje en tape een eigen camera waarmee je foto's maakt in de fotoruimte van De Werkplaats, van kunstwerken op Hoog Catharijne of op straat.
Ben je 14 jaar of ouder kom dan op een van de onderstaande data naar de pinhole workshop in De Werkplaats. De workshop is van 14.00 uur tot 16.00 uur. Kosten €5. Meld je aan door te mailen naar: educatie@callofthemall.nl! 

rondleiding

Om 15 uur onze populaire rondleiding. Verzamelen om 15 uur bij de informatiebalie. Kosten 5 euro.

Muziekfestival in Vergunningvolle zone op zaterdag 31.08

Muziekfestival in Vergunningvolle zone op zaterdag 31.08

De eerste editie van The Mall of Sound brengt fijne muziek in de Vergunningvolle Zone

Kunstenares Pilvi Takala heeft een Vergunningvolle Zone gemaakt in Hoog Catharijne: veel wat normaal gesproken verboden is, mag daar wel. Bijvoorbeeld een mini-festival organiseren. Om 16.00 uur start de Fanfare van het Vuur met een staaltje straatmuziek waar iedereen aan mee kan doen, gevolgd door duo Annemiek & Bart dat popliedjes maakt voor kinderen. Big Moose speelt onvervalste folkpop. Francesco Tristano is een veelzijdige Berlijnse pianist die moeiteloos wisselt van Bach naar beats. Hij geeft een voorproefje van wat er later op de dag uit de Dom komt schallen (hij speelt mee met VJ op de Dom). Falco Benz brengt heerlijke analoge synth house. Sommerhus is contrabas, gitaar en prachtige stemmen. Het duo Big Hare sluit rond 19.00 uur af met caleidoscopische maar zeer dansbare elektro. 

zaterdag 31 augustus, 16.00 - 20.00 uur, Hoog Catherijne, naast de C&A

Over de Vergunningvolle Zone van Pilvi Takala:
In een winkelcentrum mag je niet veel – behalve wandelen en winkelen dan. Elke activiteit, van muziek maken en skaten tot fotograferen en handtekeningen verzamelen, is óf verboden óf aan strenge regels gebonden. In de Vergunningvolle Zone van beeldend kunstenaar Pilvi Takala gelden die regels tijdelijk niet. Voor de tentoonstelling Call of the Mall trad zij dapper de ambtelijke molen tegemoet en vroeg ze vrijstellingen aan voor zo’n beetje elk klein evenement dat je op Hoog Catharijne zou kunnen organiseren. Goochelen, dansen, enquêteren, films vertonen, televisieopnamen maken, fietsen, rolschaatsen, skateboarden, steppen, mimen, modeshows houden, met je band optreden, een pop-up winkel neerzetten, spullen verkopen of een tijdelijke bouwwerk neerzetten: het kan allemaal tot en met 22 september in het Singelborch op Hoog Catharijne.
Wil je zelf iets ook organiseren, kijk dan hier hoe de Vergunningvolle Zone werkt en wat de regels zijn.

Spot de Snor!

Spot de Snor!

Maak een foto van iemand met een snor (nep of echt) en ontvang een gratis shopping bag! Laat ons de foto zien via twitter: @KihsG‪#‎spotdesnor‬ of per mail: werkplaats@callofthemall.nl! 

Na een bevestiging van ons wordt de foto geplaatst in de Spot de Snor eregalerij en kan je jouw gratis shopping bag ophalen in De Werkplaats van Call of the Mall! 

De actie loopt t/m zondag 11 augustus.

waar gaat dat werk over? kort en krachtige uitleg tijdens lunch

waar gaat dat werk over? kort en krachtige uitleg tijdens lunch

Iedere dinsdag en donderdag, tijdens de lunchpauze, wordt er een toelichting gegeven op een van de kunstwerken. Via Twitter en Facebook kondigen we aan welk werk het deze pauze zal zijn. Aanmelden is niet nodig, we verzamelen bij het betreffende kunstwerk. Klik hier voor meer informatie. Deelname is gratis, maar neem wel zelf een boterham mee!

 

vrijdag: Pleinvrees op Utrecht Centraal....

vrijdag: Pleinvrees op Utrecht Centraal....

Geen decor, geen lichtontwerp, geen geluidsversterking, geen tribune. De stationshal zelf vormt het podium voor deze voorstelling van Lotte van den Berg (1975). Pleinvrees is een reactie op de afbraak van het sociale stelsel en gemeenschappelijke structuren. Als toeschouwer volgt u via uw eigen mobiele telefoon op afstand een man die in zichzelf lijkt te praten, tot u direct door hem wordt aangesproken en hij u betrekt in zijn eenzame protest, zijn oproep aan de samenleving tot solidariteit en verbroedering.aanvang: 18.00 uur, einde 19.00 uur.

Om de voorstelling Pleinvrees te kunnen volgen heeft iedere bezoeker een (volle)  mobiele telefoon en de toegangscode nodig. Hier vind je een formulier om de toegangscode aan te vragen en via e-mail toegestuurd te krijgen. De voorstelling is gratis, maar je belt wel circa 40 minuten met je mobiele telefoon naar een lokaal nummer. 

Volkskrant
In een performance die gaat over contact maken, over het opheffen van verschillen, over gehoord willen worden, is dat uiterst betekenisvol: inhoud en vorm vallen compleet samen." Mirjam van der Linden in de Volkskrant (****)

Gerealiseerd in samenwerking met NS, ProRail en Arkadin. In coproductie met Nieuw West / Marien Jongewaard en Noord Nederlands Toneel.

Ook nog te zien: 1 september 15.00 uur 

Call of the Mall in video

Call of the Mall in video

korte introductie van Call of the Mall:

Opbouw van de Touwfontein:

Trailer van Call of the Mall:

Transport en plaatsen van Celestial Teapot:

Kunst in Catharijne: documentaire bij RTV Utrecht, deel 1:

Kunst in Catharijne, documentaire van RTV Utrecht, deel 2:

Wie wil Tank Man zijn?

Wie wil Tank Man zijn?

Wie wil Tank Man zijn?
Kunstenaar op zoek naar gezicht voor spraakmakend kunstwerk

Voor het kunstwerk Tank Man in de tentoonstelling Call of the Mall is de kunstenaar op zoek naar iemand die het gezicht van het beeld wil zijn. Tank Man is de man die in 1989 in China een colonne tanks tegenhield, maar zijn identiteit is onbekend. Fernando Sánchez Castillo plaatste voor Call of the Mall een levensecht beeld van Tank Man midden tussen het winkelend publiek. Zodra het werk er staat, drommen er mensen omheen en leidt het tot discussies. Wat doet hij hier? Is hij echt? Wie of wat houdt hij hier tegen? 

Passend gezicht voor Tank Man
Tank Man staat symbool voor de dappere eenling die zich verzet tegen de macht van een systeem waarin de menselijke maat verloren dreigt te gaan. Wie wil in zijn voetsporen treden? Met welke reden? De kunstenaar roept het publiek op zich kandidaat te stellen of kandidaten voor te dragen. Hij zoekt naar iemand met een bijzonder verhaal, die op zijn/haar eigen wijze de moed heeft getoond om in een moeilijke situatie te gaan staan voor een wereld waarin ieder individu vrijuit kan spreken en wordt gehoord. Afhankelijk van de inzendingen kiest Castillo één persoon en maakt een levensecht model van het gezicht. We streven ernaar om de nieuwe versie van Tank Man in de laatste weken van Call of the Mall te tonen. Foto’s en motivaties kunnen vóór 15 augustus 2013 verzonden worden naar info@callofthemall.nl onder vermelding van ‘Open Call Tank Man’. 

Waar is Tank Man?
Het kunstwerk Tank Man is zo’n groot succes dat te veel mensen hem echt wilden aanraken. Hierdoor dreigde het werk beschadigd te raken. Voorlopig is Tank Man alleen in de weekenden in Hoog Catharijne te zien, vergezeld door een bewaker. Hij zorgt ervoor dat het publiek het beeld van dichtbij kan bekijken zonder het aan te raken.
Tijden Tank Man:
Tank man is weer terug! Hij is alle dagen te zien, behalve op maandag. Op donderdag is hij te zien van 14.00 - 21.00 uur en op zondag van 12.00 - 15.00 uur.

 

leerlingen X11 in Vergunning- volle zone

leerlingen X11 in Vergunning- volle zone

23 leerlingen uit de eerste klas van X11 aan de slag in de vergunningvolle zone! Hoog Catharijne werd een stuk gezelliger gemaakt met banken, kussens, een tafelkleed met bijna uitgestorven dieren, een schemerlamp en een bijzettafel. Het resultaat mag er wezen!

Waar is Tank Man?

Waar is Tank Man?

Tank Man was de eerste dagen van de tentoonstelling al zo’n groot succes dat te veel mensen hem echt wilden aanraken. Het beeld van de Spaanse kunstenaar Fernando Sànchez Castillo dreigde hierdoor beschadigd te raken en we moesten het beeld even weghalen. Voorlopig zetten we Tank Man alleen in de weekenden neer, vergezeld door een bewaker. Hij zorgt ervoor dat het publiek het beeld van dichtbij kan bekijken zonder het aan te raken.

We zoeken nog naar een betere oplossing hiervoor. We zijn blij dat het werk zo veel mensen raakt en willen natuurlijk dat zoveel mogelijk bezoekers het kunnen zien. Mocht u daarbij willen helpen, we zoeken nog een aantal vrijwilligers om ons geweldige team te versterken en o.a. beelden als Tank Man te begeleiden. Kijk hier voor meer informatie en de vergoeding die we kunnen bieden.

Tank Man is voor Fernando Sànchez Castillo nog niet voltooid. Hij zoekt naar een echt gezicht voor Tank Man. Lees zijn open call, misschien heeft u ideeën / suggesties wie de volgende Tank Man kan zijn?

Veel meer werk van Fernando Sànchez Castillo  - waaronder een 5 meter hoge Tank Man - is te zien in de Rabo Kunstzone (tijdens kantooruren), achter Utrecht Centraal Station

Pinhole workshop & rondleiding in ech Uteregs

van 29 jun t/m 30 jun

Pinhole workshop & rondleiding in ech Uteregs

Ook dit weekend is er extra programma bij Call of the Mall. Sowieso kun je natuurlijk mee met een van onze rondleidingen. Op zaterdag is er tussen 14.00 en 16.00 uur een pinhole-workshop: je maakt een eigen camera waarmee je bijzondere foto's kan maken.

Zondag kun je om 14.00 uur en 16.00 uur mee met de rondleiding in 'ech Uteregs'. Uterechgids Koos Marsman neemt je mee over het 'Cetraol Stetion en Hoog Ketrijne'. Onderweg sta je stil bij nieuwe en uitdagende kunst, maar ook bij anekdotes en nostalgische verhalen. Herinneringen en ontmoetingen met Utrechters van toen, zoals over het verdwenen hotel-restaurant Noord-Brabant, hoe ging dat in HC met z'n kleine Mirlitontheater (de verhalen over Herman Berkien), de zwervers en fameuze muzikanten (Cochius), wonen en leven in 'het Stationswijk'.

backstage Hoog Catharijne

backstage Hoog Catharijne

Ontdek onvermoede kanten van Hoog Catharijne! Deze foto is gemaakt tijdens de rondleiding over de plafonds van het winkelcentrum. De wandelingen zijn een initiatief van Annette Krauss en Maja Bekan in het kader van The School of Temporalities. Je kunt nog morgen nog één keer aansluiten, en in september is er een tweede serie.

woensdag 26 juni (12.30)
Balkons, etalages en kelders (met Jacq Cornelissen en John Makkink)

Een wandeling achter de schermen met de complexmanager en servicecoördinator van Corio, eigenaar van Hoog Catharijne. 

De wandeling duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis.
Startpunt is het informatiepunt van Call of the Mall.
Reserveren voor een wandeling kan via contact@school-of-temporalities.info

 

Win 50 euro met jouw foto! Iedere week.

Win 50 euro met jouw foto! Iedere week.

Fotowedstrijd van Utrecht Dichtbij en Call of the Mall

Er zijn meer dan 25 kunstwerken te zien. Sommige worden vast door jou gefotografeerd. Mooi of grappig. Zwart wit of zwaar bewerkt. Met jouw foto kun je zo maar iedere week 50 euri cash winnen! Wat je moet doen, is een aansprekende foto maken van het kunstwerk dat  hier wordt aangekondigd, in Utrecht Dichtbij en op Utrechtdichtbij.nl. Met je mobiele telefoon of met een hypermoderne spiegelreflexcamera: dat is aan jou. De fotograaf van de winnende foto verdient naast die 50 euro een publicatie (met naamsvermelding) in Utrecht Dichtbij en op de social media van Call of the Mall.

Voor zaterdag 26 juli kun je een foto insturen van het kunstwerk IP van Matthew Darbyshire, dat werk vind je voor de Albert Heijn.

Het mag met je telefoon, instagram, professionele camera. Ook mag het een bewerkte foto zijn.  Mail je foto voor 27 juli naar foto@callofthemall.nl met je naam en telefoonnummer. De foto mag minimaal 500 KB en maximaal 3 MB zijn. LET OP: check of je foto groot genoeg is! Een aantal prachtige fotos was te klein om af te drukken in de krant.

Foto van Maze de Boer: Hans Roggen (doet niet mee met de wedstrijd)

Bekijk hier eerdere inzendingen.  

Programma fotowedstrijd: inzenden VOOR

19 juni: Robbie Cornelissen
26 juni: De Groene Muur Sanja Medic
3 juli: 47m2 van Krijn de Koning
13 juli: Maze de Boer, 1973
20 juli: De Tuinfabriek van Ester van de Wiel
27 juli: IP van Matthew Darbyshire
3 augusts: Radio Homo Ludens van Melle Smets
10 augustus: Christian Jankowski: Living Statues
17 augustus: Rope Fountain van Troika
24 augustus: Vergunningvrije Zone van Pilvi Takala
31 augustus: Tank Man van Fernando Sanchez Castillo
7 september: De Werkplaats
14 september: Celestial Teapot van Lily van der Stokker
 

deze zondag: docu op RTV Utrecht

deze zondag: docu op RTV Utrecht

RTV Utrecht zendt zondag 16 juni deel 2 van het programma Kunst in Catharijne uit. Deze tweedelige documentaire gaat over de voorbereidingen voor de kunstmanifestatie Call of the Mall in Hoog Catharijne.

In deel 1 werd meegekeken met Melle Smets en Lily van der Stokker, in deel 2 staan Robbie Cornelissen en Gabriel Lester centraal.

Deel 1 kan via deze link bekeken worden. Deel wordt zondag ieder uur om .20 uitgezonden. 

Openings- weekend met o.a. Derwish in expeditiekelder

Openings- weekend met o.a. Derwish in expeditiekelder

Tijdens het eerste weekend van de tentoonstelling Call of the Mall in Hoog Catharijne en Utrecht Centraal is er een uitgebreid programma.
Heel bijzonder wordt de voorstelling van Germaine Kruip op zondagmiddag 23 juni: In de verlaten expeditiekelder van Hoog Catharijne voert een islamitische geestelijke – een Derwisj – gedurende vijf uur een dans op. Hij draait rond zijn as, raakt in trance.
Er zijn rondleidingen langs de ondergrondse delen van het winkelcentrum, over de historie van het gebied en natuurlijk ook langs de ruim 25 kunstwerken. Voor kinderen zijn er workshops en speurtochten. Voor de liefhebbers is er zelfs een rondleiding in het Uterechs: De Lokroep van Hoog Ketrijne. Kunstenaar Robbie Cornelissen tekent in zijn paviljoen op Utrecht Centraal.

Het programma is voor jong en oud. Het weekend valt samen met de Dag van de Architectuur en het programma is in samenwerking met architectuurcentrum Aorta samengesteld. Bezoek aan de tentoonstelling, de performances en deelname aan de rondleidingen zijn gratis.

Toelichting op het programma:

zaterdag 22 en zondag 23 juni, 10 en 12 uur (gratis), verzamelen bij De Werkplaats
 Jaarbeursplein.

Historische rondleidingen
In 1973 maakt Hoog Catharijne van Utrecht het winkelhart van Nederland. Al met de opening was er veel kritiek op de massaliteit van het complex, dat een krater in de stad had geslagen. Inmiddels wordt HC ook wel een monument van functionele architectuur genoemd. Historica en architectuurgids Go Bruens blikt met u terug op de vreugde en het verdriet van Hoog Catharijne.

Zaterdag 22 en zondag 23 juni, 11 en 13  uur gratis, verzamelen bij De Werkplaats
, Jaarbeursplein
Rondleiding: Expeditie HC Nu en Straks
Na 40 jaar krijgt Hoog Catharijne een drastische make-over. Het winkelcentrum wordt uitgebreid en vernieuwd. Architectuurgids Jan-Maarten Dalmeijer neemt u mee door het winkelhart van Nederland en reflecteert op de huidige en toekomstige nieuwbouw.

zaterdag 22 en zondag 23 juni, 10.00 en 13.00 uur, gratis, verzamelen bij De Werkplaats,  €4.
Kinderrondleiding: Shopping Bag
Hoog Catharijne is een winkelcentrum waar je van alles kunt kopen. In de kinderrondleidingen gaan kinderen zelf op onderzoek uit. De onderzoeksgegevens worden verzameld in een shoppingbag. In De Werkplaats kun je vervolgens een eigen Catharijne kijkdoos maken.

zondag 23 juni: 14.00 en 16.00 uur, gratis, verzamelen bij De Werkplaats Jaarbeursplein                                                                                                                        Rondleiding: De lokroep van 'Hoog Ketrijne'
Bekijk het kunstproject Call of the Mall in het Centraal Station en Hoog Catharijne met een unieke 'ech Uterechse' blik. Uterechgids Koos Marsman neemt u mee over het 'Cetraol Stetion en Hoog Ketrijne'. Onderweg staat u stil bij nieuwe en uitdagende kunst, maar ook bij anekdotes en nostalgische verhalen. Herinneringen en ontmoetingen met Utrechters van toen, zoals over het verdwenen hotel-restaurant Noord-Brabant, hoe ging dat in HC met z'n kleine Mirlitontheater (de verhalen over Herman Berkien), de zwervers en fameuze muzikanten (Cochius), wonen en leven in 'het Stationswijk'. Wandel mee, luister, kijk en geniet nostalgisch van moderne kunst.

Zondag 23 juni: 12.00 – 17.00 uur, gratis
Germaine Kruip – A Possibility of an Abstraction: Circle Dance
In de verlaten expeditiekelder van Hoog Catharijne voert een islamitische geestelijke – een Derwisj – een dans op. Hij draait rond zijn as, raakt in trance en probeert zo het goddelijke universum te verbinden met het aardse. De muziek en traditionele kleding die van oudsher bij deze werveldans horen, laat kunstenares Germaine Kruip weg. Wat overblijft is het draaien van de danser waardoor de bezoeker de ruimte anders gaat ervaren. 

backstage Hoog Catharijne

backstage Hoog Catharijne

What shall we do now? / Wat moeten we nu doen?

In alles wat we doen speelt de factor tijd een rol. Ook in Hoog Catharijne. Bestaat er zoiets als een ‘publieke tijd’, die voor iedereen geldt? En wat betekent tijd voor de mensen die in Hoog Catharijne werken? Annette Krauss (1971) en Maja Bekan (1975) organiseren rondleidingen door de verschillende tijdzones van het winkelcentrum. Zo kunt u mee met de schoonmakers, de beveiliging, bewoners, zzp-ers en nog veel meer. De wandelingen duren ongeveer een uur en deelname is gratis. Kijk hier voor het volledige programma.

Vrijdag 21 juni (10.30): – ‘Backstage met de beveiliging’
Een wandeling met beveiligers en een tijdservaring via het surveillance systeem voor en achter de veiligheidsmonitors.

Zaterdag 22 juni (19.30): – ‘Underground HC’ (met architect Jan Maarten Dalmeijer)
De ‘Backstage wandelaars’ sluiten aan bij een backstage rondleding van Aorta uit het rondleidingenprogramma van Call of the Mall voor een blik achter de schermen van de rondleiders. Hoe gaan ze te werk?

Zondag 23 juni (12.00): – ‘Lang leven in Hoog Catharijne’ (met de heer Fokke Mulder)
We wandelen mee met een bewoner van een van de drie appartementengebouwen in Hoog Catharijne en kijken mee met zijn uitzicht op de stad.

Maandag 24 juni (11.00): – ‘Kantoorcultuur’ (met Carlijn Diesfeldt, Linde Dorenbosch, Bart Witte)
Een wandeling met tijdelijke gebruikers van Hoog Catharijne’s kantoorgebouwen en de ups and downs van het freelancen.

Maandag 24 juni (19.00): – ‘Een plafond, ladders en publieke tijd’ (met Daniel Kemnitz, Frans Willem Kosten)
Een bijzonder kijkje ín het plafond van Hoog Catharijne met een onderhoudsmedewerker van BAM en een schrijver die zal spreken over publieke tijd.

Dinsdag 25 juni (7.30 en 11.00): – ‘Onzichtbaar werk – onzichtbare tijd’ (met Khadija Fakidi, Asim Ozkaya, Bart van de Merkt)
Een wandeling met de schoonmakers van Asito die ons meenemen naar de verschillende tijdfases in hun (werk)dag.

Woensdag 26 juni (12.30): – ‘Balkons, etalages en kelders’ (met Jacq Cornelissen, John Makkink)
Een wandeling achter de schermen met de complex manager en service coördinator van Corio, eigenaar van Hoog Catharijne.


Met dank aan of Aorta, Asito, Bam, Corio en Trigion.

Elke wandeling duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis.
Startpunt is het informatiepunt van Call of the Mall.
Reserveren voor een wandeling kan via contact@school-of-temporalities.info.

Making of Call of the Mall op RTV Utrecht

Making of Call of the Mall op RTV Utrecht

Op zondag 9 juni zond RTV Utrecht deel 1 van de documentaire Kunst in Catharijne uit, over the making of Call of the Mall. Het eerste deel kunt u hier online bekijken, deel 2 wordt op zondag 16 juni uitgezonden. Ieder uur om .20 op RTV Utrecht

start kunstwerk Robbie Cornelissen

start kunstwerk Robbie Cornelissen

Midden in de hectiek van de stationshal werkt de Utrechtse kunstenaar Robbie Cornelissen gedurende 4 weken aan een enorme potloodtekening. Zijn precieze, geconcentreerde werken staat in schril contrast met de voortdurende stroom passerende reizigers in de kolossale ruimte. Op woensdag 12 juni om 9.30 uur vindt de officiele start plaats van deze tekenperiode.

De officiële start van het project van Robbie Cornelissen wordt verricht door wethouder Frits Lintmeijer en namens ProRail (een van de hoofdsponsoren van Call of the Mall) regiodirecteur Cees de Vries. 

Grootste stationsverbouwing ooit
ProRail en NS zijn op dit moment bezig met de grootste stationsverbouwing sinds het bestaan van de spoorwegen. Stations die klaar zijn voor de toekomst en met voorzieningen die voldoen aan de wensen van onze reizigers. Utrecht Centraal is ooit gebouwd voor circa 35 miljoen reizigers per jaar. Maar op dit moment maken jaarlijks zo’n 88 miljoen mensen gebruik van het station. Dit aantal neemt in de toekomst alleen maar toe, naar verwachting tot zo’n 100 miljoen reizigers in 2020. Daarom bouwt ProRail in de komende jaren een nieuwe OV-terminal. Tijdens de verbouwing gaat het treinverkeer gewoon door. Reizigers ondervinden soms hinder van de werkzaamheden, als gebaar terug ondersteunt ProRail graag het initiatief van Kunst in het stationsgebied.  

Lotte van den Berg: Pleinvrees (Agoraphobia) 2012

van 13 jul t/m 13 jul

Lotte van den Berg: Pleinvrees (Agoraphobia) 2012

Geen decor, geen lichtontwerp, geen geluidsversterking, geen tribune. De stationshal zelf vormt het podium voor deze voorstelling van Lotte van den Berg (1975). Pleinvrees is een reactie op de afbraak van het sociale stelsel en gemeenschappelijke structuren. Als toeschouwer volgt u via uw eigen mobiele telefoon op afstand een man die in zichzelf lijkt te praten, tot uU direct door hem wordt aangesproken en hij uU betrekt in zijn eenzame protest, zijn oproep aan de samenleving tot solidariteit en verbroedering.

Gerealiseerd in samenwerking met NS, ProRail en Arkadin. In coproductie met Nieuw West / Marien Jongewaard en Noord Nederlands Toneel.

live verslag transport Celestial Teapot

van 11 jun t/m 11 jun

live verslag transport Celestial Teapot

Route Celestial Teapot
Vandaag begint om 10.00 uur het transport van de ruim 6,4 meter hoge kunstwerk van Lily van der Stokker. Via social media doen wij verslag van dit transport. Hieronder volgt een overzicht van de route, met o.a. 2 x overladen van ponton naar vrachtwagen omdat Celestial Teapot the hoog is voor bruggen. Twitter: #callofthemall en Facebook.

START
Op maandag 10 juni om 10.00 wordt het kunstwerk bij Rhebergen Composites in Amsterdam-Noord op een duwboot gehesen. Na het laden van de pot en deksel zal het transport via het Amsterdam-Rijnkanaal naar Nigtevecht varen. Ter hoogte van Nigtevecht zal het ponton de Vecht op gaan richting Maarssen.
13.30-14.00 uur
Te Maarssen kan de pot niet onder de Zuilenserbrug varen. Hiervoor moet de pot worden overgeladen op een dieplader en zal deze later weer op de boot worden geplaatst 
De boot vaart verder zonder pot, met deksel. De pot wordt op een dieplader gehesen en wacht hier tot ca. 22.00 voor verder transport over de weg naar de Jagerskade.

00.00 uur Vervolg transport over water naar Utrecht
Jagerskade: Nadat de pot weer terug op het ponton is geladen zal het verder varen naar de Zeedijk.

02.00-03.00 | Wegtransport in Utrecht incl. overladen op ponton
Zeedijk: hijsen pot op dieplader voor vervolg transport over de weg.
Wanneer de pot op de Catharijnesingel arriveert, zal deze d.m.v. de kraan van de dieplader van de dieplader worden gehaald en op de bouwplaats worden gezet (zie bijlage 4; Indeling bouwplaats).
Vertrek vanaf de Zeedijk is gepland rond 04.00, aankomst Catharijnesingel 05.00.

11 juni 07.00-07.30 | takelen door wethouder Victor Everhardt
dit gebeurt op de bouwplaats op de Catharijnesingel

Rond 10.00 | Installatie deksel op theepot
Als laatste hijshandeling zal de deksel op de theepot worden gezet. De deksel zal d.m.v. een lijmlaag worden verbonden aan de rest van de pot.

Lily van der Stokker (1954) blies een theepot, een alledaags gebruiksvoorwerp, op tot gigantische proporties (5 x 6,5 meter). De titel verwijst naar de filosoof Bertrand Russel die zegt dat als iemand beweert dat een porseleinen theepot rond de zon draait, hij zelf het bewijs daarvoor moet leveren. Van der Stokker levert het bewijs: haar theepot is vanuit de ruimte even neergedaald op Hoog Catharijne.

Call of the Mall perspresentatie in Venetie

van 30 mei t/m

Call of the Mall perspresentatie in Venetie

Tijdens de preview dagen van de Biënnale van Venetië geeft Call of the Mall een persbijeenkomst op donderdag 30 mei, van 18 tot 19 uur in InParadiso, een café aan het Giardini della Biennale. 

Omdat het project uniek is in termen van omvang en locatie én omdat er veel buitenlandse kunstenaars aan deelnemen, willen we het graag aan een internationaal publiek presenteren. Dit doen we met een borrel en een informeel maar goed gesprek met een aantal deelnemende kunstenaars. Curator Maaike Lauwaert gaat in gesprek met: Christian Jankowski, Bik Van der Pol, Gabriel Lester en Wilfredo Prieto. Zij praat met hen over hun eerste indruk van het winkelcentrum, over het werk dat ze voor Call of the Mall hebben gemaakt en de bijdrage van kunst aan deze plek.


 

Rashonden gezocht voor performance

Rashonden gezocht voor performance

OPMERKING: inschrijven is nu even niet meer nodig. We hebben genoeg honden.

Voor een bijzondere performance van Sylvie Fleury zijn wij op zoek naar vijf rashonden. In de periode van 20 juni t/m 22 september 2013 lopen iedere vrijdagmiddag vijf modellen met de vijf honden door het winkelcentrum. 

De Zwitserse kunstenares Sylvie Fleury heeft zich door Hoog Catharijne laten inspireren voor een performance met vijf modellen en vijf honden.
 Tijdens Call of the Mall laat ze wekelijks een grote luxe auto bij Hoog Catharijne stoppen. De auto heeft zijn ramen omlaag en op de autoradio speelt science fiction-muziek. Uit de auto stappen vervolgens vijf modellen met ieder aangelijnd een (ras)hond. De modellen dragen een (gekopieerde) versie van de bekende 'Yves Saint Laurent-Mondriaan jurk'. Alsof ze op de catwalk staan, lopen ze gedurende ca. een uur met hun honden een vaste route door Hoog Catharijne waarna ze weer door de auto worden opgehaald. Fleuryʼs werk is op het eerste gezicht een viering van glamour, mode en luxe, maar is tegelijkertijd een subtiele aanklacht tegen de oppervlakkigheid rond deze begrippen.

De performance vindt tussen 20 juni en 22 september wekelijks plaats. De eerste keer op 20 juni tussen 18:00 en 20:00 en daarna elke vrijdag van 28 juni t/m 20 september van 12:00 tot 13:00. In totaal vindt de performance 14 keer plaats.

Wij zijn binnen Utrecht op zoek naar de honden van verschillend formaat voor deze performance.
 Per hond is er per performance een (onkosten)vergoeding beschikbaar van €35,-. De organisatie zorgt indien nodig voor transport en zal in overleg met de hondeneigenaars alle randvoorwaarden verzorgen om te garanderen dat deze performance voor zowel de honden als voor u een plezierige beleving wordt. Ook honden buiten Utrecht zijn welkom, maar hier kunnen we geen vervoer voor organiseren. Mensen die mee willen doen met hun hond, kunnen contact opnemen met Linde Dorenbosch via linde@kunstinhetstationsgebied.nl

Wat is Call of the Mall?

Wat is Call of the Mall?

Op een van de drukste knooppunten van Nederland vindt van 20 juni t/m 22 september 2013 de internationale kunstmanifestatie Call of the Mall plaats. In Hoog Catharijne en op station Utrecht Centraal zijn in de gangen, op daken en pleinen en ‘verborgen plekken’ nieuwe werken te zien van ruim 25 kunstenaars uit binnen- en buitenland, onder wie Christian Jankowski, Robbie Cornelissen, Gabriel Lester, Melle Smets, Sylvie Fleury en Henrik Vibskov.
​Download het inhoudelijk concept hier.

Hoog Catharijne en het station zijn een tijdscapsule en pressurecooker, waarin de grote veranderingen in de buitenwereld zich in het klein afspelen. En die wereld verandert. Onze wereld wordt steeds technologischer en digitaler: ‘snel’ en ‘veel’ bepalen onze werkdag. We zijn voortdurend met elkaar verbonden door sociale media, maar hebben we nog wel echt contact? De financiële crisis, de verschuivende machten in Europa en de wereld: er zijn veel tegenstrijdige visies op hoe de wereld verandert en waar die veranderingen toe leiden.

Ook Hoog Catharijne verandert. Het 40-jarige complex wordt drastisch verbouwd. En ook haar toekomst is onzeker. Als we alles via internet kunnen kopen, waarom gaan we dan nog naar een winkel? En als we altijd en overal kunnen werken, waarom gaan we dan nog naar kantoor?

Een nieuwe wereld tekent zich af en in die wereld zijn we zoekende. In de mini-samenleving die Hoog Catharijne is, proberen kunstenaars vat te krijgen op de veranderingen en houden zij ons een spiegel voor.
Hoog Catharijne roept direct sterke reacties op: you love it or you hate it. Toen het veertig jaar geleden geopend werd, was het Europa’s grootste overdekte winkelcentrum. Dankzij de bijzondere inrichting van het complex – met marmer, palmbomen, volières dakterrassen, kunst en een bronzen fontein, er was zelfs een theatertje - was een bezoek aan Hoog Catharijne een belevenis. De dame heeft in de loop van de tijd veel van haar grandeur verloren, en er vindt nu een grootscheepse renovatie plaats van het gehele stationsgebied. Call of the Mall vindt plaats op het hoogtepunt van de (ver)bouwing van Utrecht Centraal en Hoog Catharijne. Ondanks deze grootscheepse verbouwing in het hart van de stad is er ook ruimte voor kunst in het Stationsgebied.

Kunst op Utrecht Centraal en in Hoog Catharijne moet zich manifesteren op een plaats vol sociale, politieke en culturele betekenissen en spanningen. Het winkelcentrum is een plek waar alles om aandacht schreeuwt en iedereen wat anders te doen heeft. Een aantal werken zal direct in het oog springen, zoals Celestial Teapot van Lily van der Stokker en een spectaculaire 'touwfontein' van het kunstenaarscollectief Troika. Andere werken bieden het publiek de kans een kijkje te nemen op gewoonlijk afgesloten plekken als de daken en expeditiekelder. Een nieuwe film van Gabriel Lester is te zien in het Mirliton Theater. De tentoonstelling biedt ook een programma van eenmalige performances en voorstellingen. 

werk mee aan Call of the Mall

werk mee aan Call of the Mall

Een tentoonstelling van deze grootte, op deze locatie, is zonder vrijwilligers ondenkbaar. Houd jij van kunst, ben je gastvrij en heb je tijd deze zomer? Meld je dan hieronder aan als vrijwilliger van Call of the Mall!

Wij bieden

Je inzetten voor Call of the Mall betekent:
–  meewerken aan een van de grootste kunstmanifestaties in Nederland
–  serieus genomen worden als vrijwilliger en goede begeleiding krijgen
–  nieuwe mensen ontmoeten en vriendschappen sluiten
–  interessante contacten en ervaring voor je C.V. opdoen
–  een kijkje achter de schermen krijgen

Wij zorgen goed voor onze vrijwilligers, zij krijgen namelijk:
–  een vrijwilligersvergoeding van gemiddeld €5,- per gewerkt dagdeel
–  het officiële Call of the Mall T-shirt
–  reiskostenvergoeding
–  eten & drinken tijdens werktijden
–  een hospitality- en taakgerichte training

Wij vragen

Call of the Mall hecht veel waarde aan hospitality tijdens de manifestatie; dat je gastvrij bent is erg belangrijk. Vriendelijkheid, geduld, enthousiasme en het hebben van een open, toegankelijke uitstraling zijn eigenschappen die wij in alle vrijwilligers zoeken.

Bovendien vragen we de volgende inzet:
–  12 weken inzetbaar in de periode van 17 juni t/m 22 september (2 weken vakantie)
–  14 uur per week

Hoeveel dagen per week je aanwezig bent en hoe lang een dienst duurt is afhankelijk van de functie die je gaat vervullen. In de functieomschrijvingen kun je lezen welke teams er zijn en kiezen welke het beste bij jou past. Tijdens een kennismakingsgesprek wordt dit nader toegelicht en bekijken we samen bij welk team je ingedeeld wordt.

Bekijk alle functieomschrijvingen hier en klik hier om je aan te melden.

Heb je nog vragen? Stuur een e-mail naar Hanneke Hulshof via vrijwilligers@callofthemall.nl.

foto: Anna van Kooij

Kunstenaar kampeert op dak Hoog Catharijne

van 11 nov t/m 18 nov

Kunstenaar kampeert op dak Hoog Catharijne

Van 11 tot en met 18 november 2012 staat een eenzaam tentje op het dak van Hoog Catharijne. Kunstenaar Melle Smets logeert hier een week en verlaat het winkel- en kantorencomplex niet. Tijdens zijn verblijf gaat hij op zoek naar de ziel van Hoog Catharijne. Smets’ bevindingen vormen de basis van een radioproject dat gepresenteerd wordt tijdens kunstmanifestatie Call of the Mall. Deze tentoonstelling met nieuwe werken van dertig nationale en internationale kunstenaars vindt in de zomer van 2013 plaats in Hoog Catharijne en op Utrecht Centraal.

Tijdscapsule

De tent waar Smets een week in logeert is een bijzondere: het is dezelfde tent waarin Godfried Bomans en Jan Wolkers kampeerden op Rottumerplaat voor het radioprogramma ‘Alleen op een Eiland’ in 1971. Terwijl Bomans en Wolkers op Rottumerplaat bivakkeerden, werd in Utrecht in hoog tempo aan Hoog Catharijne gebouwd. Melle Smets: “Hoog Catharijne was ontworpen als baken van moderniteit. Alles moest anders, en wel rigoureus. Weg met die oude kronkelstraatjes en grachten, ruim baan voor de wandelpromenades, winkellandschappen  en snelwegen in de stad. De mens zou zich bevrijden van het juk van de arbeid en alle tijd krijgen om zich te ontplooien. Door letterlijk vanuit een tent uit 1971 naar het nu te kijken, onderzoek ik wat er nog over is van deze ideologische bouw. Tegelijkertijd ben ik nieuwsgierig naar de ambities van morgen, nu het complex na 40 jaar grondig wordt gerenoveerd.”

Help de Homo Ludens

Onder het motto ‘Help de Homo Ludens’ kruipt Smets in de huid van de verloren idealen. Hij gaat proberen te overleven volgens de toen gestelde toekomstvisioenen, in de hoop de essentie van het bouwwerk te doorgronden. De tent is zijn enige schuilplaats, daarbuiten levert hij zich over aan iedereen die hem wil ontvangen voor een goed gesprek. Contact kan worden gezocht ter plekke of via melle@callofthemall.nl.

Over de kunstenaar

Melle Smets is actief als kunstenaar, curator en criticus in de openbare ruimte. Het hedendaagse landschap herbergt vele tekens en sporen die maatschappelijke tendensen weerspiegelen van vroeger en nu. Door deze sporen te duiden en te visualiseren onderzoekt Smets de relatie tussen de mens en zijn omgeving. 

www.mellesmets.nl
Foto: Rob Huibers

Videoverslag try out mei 2012

van 11 nov t/m 18 nov

Videoverslag try out mei 2012

Bekijk hier de video die we maakten van de try out in mei 2012.

Eerste try out Kunst in het Stations- gebied

Eerste try out Kunst in het Stations- gebied

Van 22 tot en met 29 mei vond in Hoog Catharijne de try out plaats voor een serie kunstpro- jecten in het Stationsgebied in Utrecht. Deze try out hebben we ondernomen om ervaring op te doen en om te onderzoeken hoe het werkt om verschillende kunstwerken op een van de

drukste plekken van nederland neer te zetten. Op Flickr kun je de foto’s vinden die Anna van Kooij gemaakt heeft van het project. Ron van de Sterren heeft een korte video gemaakt. Lucy heeft een korte recensie geschreven.