Musea in Utrecht: Welke Vrede?

Naast Call of the Mall zijn er veel interessante andere tentoonstellingen te zien in de stad. Er zijn maar liefst tien musea op loopafstand van het station. In 2013 vier Utrecht de Vrede van Utrecht. Maar om welke vrede gaat het eigenlijk? Wie sloot vrede met wie en waarom? De Utrechtse musea geven het antwoord. Een jaar lang vertellen zij het Verhaal van de Vrede van Utrecht met tentoonstellingen en activiteiten. Voor iedereen die wil weten wat de betekenis van vrede is, zowel toen als nu. Vraag naar het programmaboekje met het historische verhaal bij de musea. 
De Musea zijn:
Aboriginal Art Museum, museum voor hedendaagse aboriginal kunst
Centraal Museum
dick bruna huis
Domtoren
Geldmuseum
Het Utrechts Archief
Museum Catharijneconvent
Museum Speelklok
Sonnenborgh, museum & sterrenwacht
Spoorwegmuseum
Universiteitsmuseum Utrecht   

Filip Berte: House of Eutopia

Vanaf 25 juli 2013 in Zijdebalen Theater, Zeedijk 6 te Utrecht.
Filip Berte: "Ik wil dat de bezoeker de werkelijkheid binnen laat dringen." Filip Berte uit Gent (architect, beeldend kunstenaar) is de bedenker van House of Eutopia. Hij is hier sinds 2006 mee bezig bij kunstencentrum CAMPO en de laatste jaren werden op diverse plekken onderdelen of ‘kamers’ van House of Eutopia getoond. Het gehele ‘Huis’ is vanaf 25 juli 2013 in Utrecht te bezichtigen. Thema is de zin en onzin en (gemeenschappelijke) geschiedenis van Europa. Lees hier meer.

Ruilen met Robinson, laatste 3 weekenden augustus
Ruilen met Robinson is een initiatief van kunstenaar Pet van de Luijtgaarden. Het is een ruilbeurs waarbij de thema’s kleding & accessoires, speelgoed/boeken/lp’s/cd’s en kunst & design centraal staan. Deze ruilbeurs vindt de laatste drie weekenden van augustus plaats in de Jaarbeurs Utrecht.
Zodra u binnenkomt ziet u het grote “ruileiland“ van Robinson, waar u kunstwerken als een knuffelbank, knuffelbomen, vogels van aanstekers, flessendopjes-stoel, barbie-hut en nog véél meer kunt bewonderen. Omringd door een zee van cd’s loopt u over de brug naar het eiland toe. Achter het eiland bevindt zich de langste kast ter wereld, waarin items liggen waarmee geruild kan worden.
Het idee achter Ruilen met Robinson is om nostalgische spullen een nieuw leven te geven en bezoekers tot nieuwe inzichten te brengen over de waarde van spullen. Op het “ruileiland” van Robinson bestaat er geen geld, er kan alleen gehandeld worden door middel van ruilen.
Kom naar de ruilbeurs in de Jaarbeurs op 17, 18, 24, 25, 31 augustus of 1 september, neem spullen mee die geruild kunnen worden en zie hoe wonderbaarlijk nostalgische spullen kunnen zijn. www.ruilenmetrobinson.nl