Theatre in Utrecht Central Station

van 13 sep t/m 22 sep

Theatre in Utrecht Central Station

In de laatste weken van Call of the Mall vindt in de stationshal van Utrecht Centraal de bijzondere voorstelling Niemandsland van Dries Verhoeven plaats.

Niemandsland
In de drukte van Hoog Catharijne en het station worden we voortdurend geconfronteerd met de ander. We zien mensen voorbij komen, maar kijken we echt?  Vaak plaatsen we iemand in een hokje op basis van uiterlijke kenmerken, soms positief en soms negatief. De voorstelling van theatermaker Dries Verhoeven (1976) biedt deelnemers de mogelijkheid om met onbekende bestemming te vertrekken vanaf het stationsgebied. Niemandsland is een ervaringsvoorstelling over de angst voor het vreemde en de behoefte om gezien te worden, te bestaan in de blik van een ander. Bezoekers worden opgehaald door een migrant en meegenomen op een wandeling langs onbekende gebieden en onuitgesproken gedachten.

Bekijk de trailer hier.

13 - 22 september, diverse aanvangstijden, zie agenda.
Kaarten: €18,50, Kaartverkoop alleen via Stadsschouwburg Utrecht.
Maximaal 20 bezoekers per keer.
Verzamelpunt: Bij de in/uitgang van Utrecht CS (Centrumzijde), naast de kleine BRUNA en de incheckpoortjes.

(LET OP: Het verzamelpunt is gewijzigd. We verzamelen niet langer op het Jaarbeursplein maar bij de entree van het station, zie hierboven.)
De voorstelling speelt meerdere malen per dag voor steeds maximaal 20 bezoekers. Vooraf reserveren is noodzakelijk en goede wandelschoenen worden aangeraden.


Met dank aan Corio, NS en ProRail.
In coproductie met Stadsschouwburg Utrecht.

Listen to Radio Homo Ludens

Listen to Radio Homo Ludens

Al sinds de opening heeft Call of the Mall een eigen radiozender. In de studio van Radio Homo Ludens, midden in Hoog Catharijne, wordt dagelijks live radio gemaakt door kunstenaar Melle Smets en zijn radiomakers.

Luister hier online naar reportages, soundscapes, interviews, oproepen, advertenties én de Radio HL koppelrubriek. Er worden steeds nieuwe fragmenten toegevoegd.

Hoog Catharijne is gebouwd naar de idealen van de Homo Ludens: de spelende mens. Het moest een plek worden voor consumptie, ontspanning en vertier. Op zoek naar wat er nog over was van die idealen ontdekte Melle Smets een opmerkelijke dorpscultuur: hier wonen, werken en recreëren dagelijks honderden mensen met veel genoegen. Met zijn radiozender geeft Smets deze dorpelingen een stem.

 

Call of the Mall in video

Call of the Mall in video

Short introduction of Call of the Mall:

Building a rope fountain:

Trailer of Call of the Mall:

 Transport of a teapot:

Kunst in Catharijne: documentary by RTV Utrecht, deel 1: (dutch)

Kunst in Catharijne, documentary by RTV Utrecht, part 2: (dutch)

Who wants to be Tank Man?

Who wants to be Tank Man?

Who wants to be Tank Man?
Artist seeks a face for hotly-debated artwork

For the high-profile artwork Tank Man in the exhibition Call of the Mall, the artist is seeking someone who wants to be the face of the sculpture. Tank Man is the figure who obstructed a column of tanks in China in 1989, but his identity is unknown. For Call of the Mall, Fernando Sánchez Castillo placed a lifelike sculpture of Tank Man in the midst of the shopping public. As soon as the work was installed, people started crowding around and discussing it. What is he doing here? Is he real? Who or what is he obstructing here?

A fitting face for Tank Man
Tank Man is a symbol of the brave individual who offers resistance to the power of a system in which the human measure is in danger of being lost. Who wants to follow in his footsteps? And why? The artist calls on the public to nominate themselves or others. He is looking for someone with an extraordinary story, who has, in his or her own way, demonstrated the courage to make a stand in a difficult situation for a world in which every individual can speak freely and be heard. Depending on the nominations, Castillo will select one person and make a lifelike model of their face. Our aim is to show the new version of Tank Man in the final weeks of Call of the Mall. Photographs and motivations can be sent to info@callofthemall.nl before 15 August 2013, with the subject ‘Open Call Tank Man’. 

Where is Tank Man?
The artwork Tank Man is such a success that many people really wanted to touch him. Due to this, the work was in danger of becoming damaged. For the time being, Tank Man is only on display in Hoog Catharijne during the weekends, accompanied by an attendant, who ensures that the public can view the work from close by without touching it.
Because people often come to Utrecht specifically for this work, it is possible to view Tank Man under supervision on Tuesday, Thursday and Friday. The work then stands in a safer location. Those interested can report to the information desk at 11.00 and 15.00 hrs. From there, they will be taken to see Tank Man. We are, however, seeking a better solution for this.

Where's Tank Man?

Where's Tank Man?

Tank Man was de eerste dagen van de tentoonstelling al zo’n groot succes dat te veel mensen hem echt wilden aanraken. Het beeld van de Spaanse kunstenaar Fernando Sànchez Castillo dreigde hierdoor beschadigd te raken en we moesten het beeld even weghalen. Voorlopig zetten we Tank Man alleen in de weekenden neer, vergezeld door een bewaker. Hij zorgt ervoor dat het publiek het beeld van dichtbij kan bekijken zonder het aan te raken.

We zoeken nog naar een betere oplossing hiervoor. We zijn blij dat het werk zo veel mensen raakt en willen natuurlijk dat zoveel mogelijk bezoekers het kunnen zien. Mocht u daarbij willen helpen, we zoeken nog een aantal vrijwilligers om ons geweldige team te versterken en o.a. beelden als Tank Man te begeleiden. Kijk hier voor meer informatie en de vergoeding die we kunnen bieden.

Tank Man is voor Fernando Sànchez Castillo nog niet voltooid. Hij zoekt naar een echt gezicht voor Tank Man. Lees zijn open call, misschien heeft u ideeën / suggesties wie de volgende Tank Man kan zijn?

Veel meer werk van Fernando Sànchez Castillo  - waaronder een 5 meter hoge Tank Man - is te zien in de Rabo Kunstzone (tijdens kantooruren), achter Utrecht Centraal Station

backstage tour with security

backstage tour with security

Ontdek onvermoede kanten van Hoog Catharijne! Deze foto is gemaakt tijdens de rondleiding over de plafonds van het winkelcentrum. De wandelingen zijn een initiatief van Annette Krauss en Maja Bekan in het kader van The School of Temporalities. Je kunt nog morgen nog één keer aansluiten, en in september is er een tweede serie.

woensdag 26 juni (12.30)
Balkons, etalages en kelders (met Jacq Cornelissen en John Makkink)

Een wandeling achter de schermen met de complexmanager en servicecoördinator van Corio, eigenaar van Hoog Catharijne. 

De wandeling duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis.
Startpunt is het informatiepunt van Call of the Mall.
Reserveren voor een wandeling kan via contact@school-of-temporalities.info

 

the making of

the making of

RTV Utrecht zendt zondag 16 juni deel 2 van het programma Kunst in Catharijne uit. Deze tweedelige documentaire gaat over de voorbereidingen voor de kunstmanifestatie Call of the Mall in Hoog Catharijne.

In deel 1 werd meegekeken met Melle Smets en Lily van der Stokker, in deel 2 staan Robbie Cornelissen en Gabriel Lester centraal.

Deel 1 kan via deze link bekeken worden. Deel wordt zondag ieder uur om .20 uitgezonden. 

opening weekend

opening weekend

Tijdens het eerste weekend van de tentoonstelling Call of the Mall in Hoog Catharijne en Utrecht Centraal is er een uitgebreid programma.
Heel bijzonder wordt de voorstelling van Germaine Kruip op zondagmiddag 23 juni: In de verlaten expeditiekelder van Hoog Catharijne voert een islamitische geestelijke – een Derwisj – gedurende vijf uur een dans op. Hij draait rond zijn as, raakt in trance.
Er zijn rondleidingen langs de ondergrondse delen van het winkelcentrum, over de historie van het gebied en natuurlijk ook langs de ruim 25 kunstwerken. Voor kinderen zijn er workshops en speurtochten. Voor de liefhebbers is er zelfs een rondleiding in het Uterechs: De Lokroep van Hoog Ketrijne. Kunstenaar Robbie Cornelissen tekent in zijn paviljoen op Utrecht Centraal.

Het programma is voor jong en oud. Het weekend valt samen met de Dag van de Architectuur en het programma is in samenwerking met architectuurcentrum Aorta samengesteld. Bezoek aan de tentoonstelling, de performances en deelname aan de rondleidingen zijn gratis.

Toelichting op het programma:

zaterdag 22 en zondag 23 juni, 10 en 12 uur (gratis), verzamelen bij De Werkplaats
 Jaarbeursplein.

Historische rondleidingen
In 1973 maakt Hoog Catharijne van Utrecht het winkelhart van Nederland. Al met de opening was er veel kritiek op de massaliteit van het complex, dat een krater in de stad had geslagen. Inmiddels wordt HC ook wel een monument van functionele architectuur genoemd. Historica en architectuurgids Go Bruens blikt met u terug op de vreugde en het verdriet van Hoog Catharijne.

Zaterdag 22 en zondag 23 juni, 11 en 13  uur gratis, verzamelen bij De Werkplaats
, Jaarbeursplein
Rondleiding: Expeditie HC Nu en Straks
Na 40 jaar krijgt Hoog Catharijne een drastische make-over. Het winkelcentrum wordt uitgebreid en vernieuwd. Architectuurgids Jan-Maarten Dalmeijer neemt u mee door het winkelhart van Nederland en reflecteert op de huidige en toekomstige nieuwbouw.

zaterdag 22 en zondag 23 juni, 10.00 en 13.00 uur, gratis, verzamelen bij De Werkplaats,  €4.
Kinderrondleiding: Shopping Bag
Hoog Catharijne is een winkelcentrum waar je van alles kunt kopen. In de kinderrondleidingen gaan kinderen zelf op onderzoek uit. De onderzoeksgegevens worden verzameld in een shoppingbag. In De Werkplaats kun je vervolgens een eigen Catharijne kijkdoos maken.

zondag 23 juni: 14.00 en 16.00 uur, gratis, verzamelen bij De Werkplaats Jaarbeursplein                                                                                                                        Rondleiding: De lokroep van 'Hoog Ketrijne'
Bekijk het kunstproject Call of the Mall in het Centraal Station en Hoog Catharijne met een unieke 'ech Uterechse' blik. Uterechgids Koos Marsman neemt u mee over het 'Cetraol Stetion en Hoog Ketrijne'. Onderweg staat u stil bij nieuwe en uitdagende kunst, maar ook bij anekdotes en nostalgische verhalen. Herinneringen en ontmoetingen met Utrechters van toen, zoals over het verdwenen hotel-restaurant Noord-Brabant, hoe ging dat in HC met z'n kleine Mirlitontheater (de verhalen over Herman Berkien), de zwervers en fameuze muzikanten (Cochius), wonen en leven in 'het Stationswijk'. Wandel mee, luister, kijk en geniet nostalgisch van moderne kunst.

Zondag 23 juni: 12.00 – 17.00 uur, gratis
Germaine Kruip – A Possibility of an Abstraction: Circle Dance
In de verlaten expeditiekelder van Hoog Catharijne voert een islamitische geestelijke – een Derwisj – een dans op. Hij draait rond zijn as, raakt in trance en probeert zo het goddelijke universum te verbinden met het aardse. De muziek en traditionele kleding die van oudsher bij deze werveldans horen, laat kunstenares Germaine Kruip weg. Wat overblijft is het draaien van de danser waardoor de bezoeker de ruimte anders gaat ervaren. 

backstage Hoog Catharijne

backstage Hoog Catharijne

What shall we do now? / Wat moeten we nu doen?

In alles wat we doen speelt de factor tijd een rol. Ook in Hoog Catharijne. Bestaat er zoiets als een ‘publieke tijd’, die voor iedereen geldt? En wat betekent tijd voor de mensen die in Hoog Catharijne werken? Annette Krauss (1971) en Maja Bekan (1975) organiseren rondleidingen door de verschillende tijdzones van het winkelcentrum. Zo kunt u mee met de schoonmakers, de beveiliging, bewoners, zzp-ers en nog veel meer. De wandelingen duren ongeveer een uur en deelname is gratis. Kijk hier voor het volledige programma.

Vrijdag 21 juni (10.30): – ‘Backstage met de beveiliging’
Een wandeling met beveiligers en een tijdservaring via het surveillance systeem voor en achter de veiligheidsmonitors.

Zaterdag 22 juni (19.30): – ‘Underground HC’ (met architect Jan Maarten Dalmeijer)
De ‘Backstage wandelaars’ sluiten aan bij een backstage rondleding van Aorta uit het rondleidingenprogramma van Call of the Mall voor een blik achter de schermen van de rondleiders. Hoe gaan ze te werk?

Zondag 23 juni (12.00): – ‘Lang leven in Hoog Catharijne’ (met de heer Fokke Mulder)
We wandelen mee met een bewoner van een van de drie appartementengebouwen in Hoog Catharijne en kijken mee met zijn uitzicht op de stad.

Maandag 24 juni (11.00): – ‘Kantoorcultuur’ (met Carlijn Diesfeldt, Linde Dorenbosch, Bart Witte)
Een wandeling met tijdelijke gebruikers van Hoog Catharijne’s kantoorgebouwen en de ups and downs van het freelancen.

Maandag 24 juni (19.00): – ‘Een plafond, ladders en publieke tijd’ (met Daniel Kemnitz, Frans Willem Kosten)
Een bijzonder kijkje ín het plafond van Hoog Catharijne met een onderhoudsmedewerker van BAM en een schrijver die zal spreken over publieke tijd.

Dinsdag 25 juni (7.30 en 11.00): – ‘Onzichtbaar werk – onzichtbare tijd’ (met Khadija Fakidi, Asim Ozkaya, Bart van de Merkt)
Een wandeling met de schoonmakers van Asito die ons meenemen naar de verschillende tijdfases in hun (werk)dag.

Woensdag 26 juni (12.30): – ‘Balkons, etalages en kelders’ (met Jacq Cornelissen, John Makkink)
Een wandeling achter de schermen met de complex manager en service coördinator van Corio, eigenaar van Hoog Catharijne.


Met dank aan of Aorta, Asito, Bam, Corio en Trigion.

Elke wandeling duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis.
Startpunt is het informatiepunt van Call of the Mall.
Reserveren voor een wandeling kan via contact@school-of-temporalities.info.

kick off

kick off

Midden in de hectiek van de stationshal werkt de Utrechtse kunstenaar Robbie Cornelissen gedurende 4 weken aan een enorme potloodtekening. Zijn precieze, geconcentreerde werken staat in schril contrast met de voortdurende stroom passerende reizigers in de kolossale ruimte. Op woensdag 12 juni om 9.30 uur vindt de officiele start plaats van deze tekenperiode.

De officiële start van het project van Robbie Cornelissen wordt verricht door wethouder Frits Lintmeijer en namens ProRail (een van de hoofdsponsoren van Call of the Mall) regiodirecteur Cees de Vries. 

Grootste stationsverbouwing ooit
ProRail en NS zijn op dit moment bezig met de grootste stationsverbouwing sinds het bestaan van de spoorwegen. Stations die klaar zijn voor de toekomst en met voorzieningen die voldoen aan de wensen van onze reizigers. Utrecht Centraal is ooit gebouwd voor circa 35 miljoen reizigers per jaar. Maar op dit moment maken jaarlijks zo’n 88 miljoen mensen gebruik van het station. Dit aantal neemt in de toekomst alleen maar toe, naar verwachting tot zo’n 100 miljoen reizigers in 2020. Daarom bouwt ProRail in de komende jaren een nieuwe OV-terminal. Tijdens de verbouwing gaat het treinverkeer gewoon door. Reizigers ondervinden soms hinder van de werkzaamheden, als gebaar terug ondersteunt ProRail graag het initiatief van Kunst in het stationsgebied.  

press presentation in Venice

van 30 may t/m

press presentation in Venice

We are delighted to invite you to a short but pertinent presentation on the art event Call of the Mall. This presentation will take place during the Venice Biennale on Thursday 30 May, from 18 to 19 hrs at InParadiso Venice, a cafe in the Giardini della Biennale.

Because the project is unique in terms of its scale and location, and because many foreign artists are participating, we wish to present it to an international public. We do so with a drink and an informal but interesting conversation with some of the participating artists. Curator Maaike Lauwaert will talk with: Christian Jankowski, Bik Van der Pol, Gabriel Lester and Wilfredo Prieto. She asks them about their first impression of the shopping centre, about the work they made for Call of the Mall and about how art contributes to this place.

Adress InParadiso:

Giardini della Biennale, Castello 1260 - 30122 Venezia. Or click here.

What is Call of the Mall?

What is Call of the Mall?

The international art exhibition Call of the Mall will take place at one of the busiest crossroads in the Netherlands: shopping mall Hoog Catharijne and Utrecht Central Station. New work by more than 25 national and international artists will be displayed in the halls, on the walls, under and on top of the roofs, and within the hidden cavities of Hoog Catharijne.
Download the concept here.

Artists Christian Jankowski, Henrik Vibskov, Wilfredo Prieto, Antonio Vega Macotela, Sylvie Fleury, Robbie Cornelissen, Nathan Coley, Pilvi Takala, Fernando Sanchez Castillo, Gabriel Lester, Melle Smets, John Miller, Troika, Bik Van der Pol, Matthew Darbyshire, Krijn de Koning, Ligna, Lily van der Stokker and many others have created new work that reflects on Hoog Catharijne as an area embodying our current times. Economic changes, failings of existing structures, transformations in personal relationships; these are some of the topics that are manifest in the art works and that relate to the area in which Call of the Mall takes place.

Most people have a strong reaction to Hoog Catharijne: you either love it or you hate it. When it opened forty years ago it was Europe’s largest indoor shopping centre. Thanks to its luxurious interior design – marble floors and walls, palm trees, an aviary, roof gardens, art and a bronze fountain, even a small theatre – a visit to Hoog Catharijne was an experience. However, the grand dame has lost much of her charm in the course of time, and a major renovation is now taking place of the entire area surrounding the train station. Call of the Mall is happening at the height of the (re)construction of the Utrecht CS and Hoog Catharijne.
Exhibiting art in Hoog Catharijne and Utrecht CS means presenting in a place brimming with social, political and cultural significance and tensions. Everything is clamouring to be seen and everyone is busy doing something. A number of works jump out at the passer-by, such as a spectacular ‘rope fountain' by the art collective Troika. Other artworks by Germaine Kruip and Ester van de Wiel offer the public a glimpse of otherwise off-limits places such as the roofs and the expedition cellar. A new film by Gabriel Lester can be seen in the shopping centre’s own Mirliton Theater. The exhibition also offers a programme of one-time presentations and performances.


Call of the Mall is organised in collaboration with the municipality of Utrecht.

wanted: volunteers

wanted: volunteers

An exhibition of this size, in this location, would be inconceivable without volunteers. Do you love art, are you sociable and do you have time this summer? Then sign up as a volunteer for Call of the Mall below!

We offer

Volunteering for Call of the Mall means:
–  collaborating on one of the largest art events in the Netherlands
–  being taken seriously as a volunteer and receiving good instructions
–  meeting new people and making new friends
–  acquiring interesting contacts and experience for your CV
–  getting a glimpse behind the scenes

We take good care of our volunteers, they receive:
–  a volunteers’ allowance averaging €5 per shift
–  the official Call of the Mall T-shirt
–  travel expenses
–  food & drinks during working hours
–  a hospitality- and task-focused training

We require

Call of the Mall attaches great importance to the hospitality during the event; it’s very important that you are sociable. Friendliness, patience, enthusiasm and having an open, approachable character are qualities we seek in all volunteers.

Moreover we ask the following commitment:
–  your availability for12 weeks in the period from 17 June to 22 September (2 weeks holiday)
–  14 hrs per week

The number of days per week that you’ll be present depends on the task you’ll be performing. In the job description you can read about the different teams and decide which one suits you the best. This is explained in more detail during an introductory interview and together we consider to which team you’ll be assigned.

View all the job descriptions here and click here to apply.

Do you have any questions? Send an email to Hanneke Hulshof via vrijwilligers@callofthemall.nl.

photo: Anna van Kooij

Artist camps on roof Hoog Catharijne

van 11 nov t/m 18 nov

Artist camps on roof Hoog Catharijne

The roof of Hoog Catharijne will sport a small, lonely tent during the week of 11 through 18 November 2012. Artist Melle Smets will camp here and not leave the shopping and office complex during his week’s stay. He plans to search for the soul of Hoog Catharijne. Smets’ findings form the basis of a radio project that will be presented during the art exhibition Call of the Mall. This exhibition with new work by thirty national and international artists will take place in Hoog Catharijne and at Utrecht Central Station in the summer of 2013. 

Time Capsule 
The tent that Smets is using is very special: it is the same tent that writers Godfried Bomans and Jan Wolkers camped in on the Rottumerplaat for the radio program ‘Alone on an Island’ in 1971. While Bomans and Wolkers bivouacked on Rottumerplaat, in Utrecht the Hoog Catharijne was being built at lightening speed.

Melle Smets: “Hoog Catharijne was designed as a beacon of modernity. Everything had to be different, and rigorously so. Away with the old crooked streets and canals, in with lots of space for pedestrian walkways, shopping landscapes and highways in the city. People were to be freed from the yoke of work and have loads of time for self-expression and improvement. By having a look at now, literally, I can explore what is left over of this ideological building. At the same time I am curious about the ambitions for tomorrow, now that this complex is being drastically renovated forty years later.”

Help the Homo Ludens
Under the motto ‘Help de Homo Ludens’ Smets attempts to understand the lost ideals from the inside out. He plans to try to live in line with the vision of the future of then, hoping to get to the soul of the building complex. The tent is his only protection; outside of it he’ll throw himself on the mercy of anyone willing to engage in a good conversation. Contact can be sought on the spot or via melle@callofthemall.nl.

About the artist
Melle Smets is active as an artist, curator and critic in public spaces. Contemporary landscapes contain many signs and traces that reflect social trends of the past and present. Smets explores the relationship between people and their environment by detecting and visualising these tracks. www.mellesmets.nl

Video report try out may 2012

van 11 nov t/m 18 nov

Video report try out may 2012

Watch the video of our try out in 2012 here.